Kolonoskopi

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Kolonoskopi, kalın ve ince bağırsağın alt kısmının makattan girilerek, kolonoskop denilen fiberoptik kamera bulunduran ince uzun ışıklı bir fiber optik kamera ile endoskopik olarak incelenmesidir

Bağırsak içinden görüntüsel bir tanı sağladığından ülserleri, küçük büyük polipleri ve kanser şüphesi olan lezyonları görmek bunlardan biyopsi yapmak mümkündür. Kolonoskopi işlemi süresince kalın bağırsağın tüm kısımlarını incelemek mümkündür. Bu işlem tanı amacı yanı sıra patolojik tanı için gerekli olan biyopsi almak, bağırsak içinde yerleşmiş polip gibi sık karşılaşılan iyi huylu tümörleri çıkarmak amacıyla kullanılır.

Daha kısa kalın bağırsak segmentlerini incelemek de mümkündür. Özellikle taze kanması olan hastalarda bir tarama testi olarak sigmoidoskopi yapılır. Lezyon görülmezse kolonoskopiye geçilebilir.

Kolonoskopi ile yapılabilecek işlemler nelerdir?

  • Kalın bağırsağın iç yüzeyini görüntülemek
  • Kanama durumunda kanayan damarın bağlanması, dondurulması
  • Şüpheli bölgelerden biyopsi almak
  • Polip denilen iyi huylu tümörleri cerrahisiz çıkarmak (polipektomi)
  • Büyük poliplerin veya erken devrede fark edilmiş kanserlerin çıkarılması (mukozektomi)
  • Cerrahi olarak çıkarılması gereken bölgelerin işaretlenmesi
Gastroenteroloji Ankara Kolonoskopi ve Endoskopi

Kolon Kanseri Teşhisi

Kolonoskopi 45 yaş üstü kadın ve erkeklerde kolon poliplerini ve kanserleri taramak için kullanılır.

Genel olarak kolorektal kanser taramaları için öneriler:

  • Her 5 yılda bir sigmoidoskopi veya
  • Her 10 yılda bir kolonoskopi veya
  • Her 5 yılda bir sanal kolonoskopi
  • Her 5 yılda bir çift konrast kolon grafileri
  • Yılda bir kez dışkıda gizli kan bakılması,
  • Her 3 yılda bir dışkı DNA testi

Kolonoskopi işlemi kısa süreli yaklaşık 30-60 dakika alır. Bu sürenin uzunluğu işlem sırasında karşılaşılan polip tümör gibi oluşumların çıkarılması parça alınması gibi nedenlerle uzayabilir. Hastanın hastanede kalış süresi ön hazırlık ve işlem sonrası hastanın kendisine gelebilmesi için gereken süre nedeniyle 2-3 saat kadar sürebilmektedir.

Kolonoskopi Öncesi

Kolonoskopi öncesi hazırlık gerekli mi?

Üst endoskopiye göre kolonoskopi daha detaylı bir ön hazırlık gerektirir. İyi bir sonuç alabilmek için bağırsakların çok iyi temizlenmiş olması gerekir. Hasta 1-3 gün boyunca düşük lifli gıdalar yemelidir. Ek olarak bol sıvı tüketmesi önerilir. Lifsiz içecekler tercih edilmelidir. Kayısı ve portakal gibi saf meyve suları lif içerebilir. Kolonoskopiden bir gün önce hastaya müshil ve bol sıvı verilir. Evde lavman yapması önerilir.

Bağırsak yıkaması yapabilen polietilen glikol ve elektrolit içeren çözeltiler kolonoskopi öncesi bağırsak temizliği için yeterli olabilmektedir.  Bunlar toz şeklinde bulunan ilaçlardır. İlacın hepsi 3-4 litre su içinde iyice çözülerek kullanılır. Hasta bu sıvıyı kolonoskopiden önceki akşam tamamını yavaş bir şekilde içer. Etkisi 3-4 saat sonra başlar ve bağırsağın gece yatmadan temizlenmesi sağlanmış olur. Daha sonra hasta hiçbir yiyecek tüketmez.

İşlem sırasında:

Hastanın damar yolu açılır.  Düşük doz sedasyon veya düşük doz genel anestezi altında işlem yapılır.

İşlem bitiminde hastanın tam açılması için bir süre beklenmesi gerekir. İşlem sonrası araba kullanılmamalı, önemli kararlar alınmamalıdır.

İşlem sonrası hastanın karnında gerginlik gaz şikayeti olabilir.

3d rendered illustration of the male colon - cancer

Kolonoskopi Riskleri Nedir ?

Kolonoskopiye bağlı komplikasyon sıklığı çok azdır.

Perforasyon: En ciddi yan etkidir. Bazen tedavi için cerrahi gerekebilir. Vakarın bir kısmı sadece takip edilebilir.

Kanama: İşlem sırasında olan kanamalar koter ile durudulur. Geç kanamalar çoğu kez polip çıkarılmasını takiben ortaya çıkar.  Kanama büyük ise yeniden kolonoskopi ile girilerek bölgedeki kanama tedavi edilir.

Anestezi: Her cerrahide olduğu gibi kullanılan ilaçlara bağlı bazen istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Kullanılan doz düşük olduğundan büyük cerrahilere göre bu yan etkinin şiddeti düşüktür.

Diğerleri: Kullanılan müshil ve ilaçlar sonucu hastanın sıvı kaybı fazla olabilir. Buna bağlı kan basıncı düşüklüğü baş dönmesi şikayetleri ortaya çıkabilir. Bu durum damardan verilen sıvılarla düzeltilir.

Sanal kolonoskopi bilgisayarlı tomografi olduğundan radyasyon alma riski vardır.

Seyrek olarak kolonoskopi sonrası ishal veya daha seyrek olarak bağırsak tıkanmaları görülebilir.

Enfeksiyon riski çok düşüktür.

Karın ağrısı, ateş gibi şikayetler görülebilir.

Fiyatı Nedir?

Fiyat bilgisi alıp işlem hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

Kanunen fiyat ve ücret bilgisi web ortamında paylaşımı yapılamamaktadır. Bilgi almak için bize telefondan ya da whatsapp üzerinden ulaşın.