TUZ TÜKETİMİ HAKKINDA
Hipertansiyon başta olmak üzere kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, obezite ve diyabetten korunmak amacıyla günlük en fazla 1 tatlı kaşığı (5 gram) tuz kullanımı yeterli olacaktır.
Günlük tuz tüketimini azaltmak için;
Yemeğin tadına bakmadan tuz koymayın.
Sofranızdan tuzlukları kaldırın.
Tuzu yemeği pişirirken değil, yemeği pişirdikten sonra koyun.
Yemeklerinizi tuz yerine farklı alternatiflerle tatlandırın. (Nane, kekik, soğan, sarımsak gibi)
Aşırı tuz içeren besinlerden uzak durmak için aşağıdaki yiyecek gruplarına dikkat edilmelidir;
Hazır soslar (soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal, makarna sosları)
Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi)
Tuzlanmış kuru yemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.)
Turşu ve salamura besinler (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri
Aromalı veya aromasız, doğal veya doğal olmayan gazlı, gazsız mineralli içecekler
Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası gibi besinler gizli tuz kaynakları olup tüketimine dikkat edilmelidir.